Wat kost een goed instrument, waar moet ik op letten en waar kan ik het beste iets kopen?
Een goed instrument kost rond de € 250,00. Voor elektrische instrumenten moet je een dergelijk bedrag ook voor de versterker uittrekken. Een goede hoes (met draagbanden) begint rond de € 30,00. Goedkopere instrumenten zijn vaak niet zuiver, slecht afgesteld en klinken niet zo mooi. Daardoor is een goedkoop instrument vaak ook lastig om door te verkopen.
Bij Snaardrum weet je zeker het beste instrument voor de beste prijs te hebben, je krijgt hier altijd een eerlijk advies!


Welk merk?
Betrouwbare merken zijn Rodriguez, Esteve, en Alhambra. allemaal instrumenten van rond de € 250,00. (Je hebt dan nog geen hoes). Dit zijn instrumenten die oneindig lang meegaan (tenzij je er op gaat staan natuurlijk ;-) en hun waarde blijven houden.

Ik heb een goedkopere gitaar gevonden
Het probleem met goedkopere instrumenten is vaak een slechte afstelling waardoor het instrument te zwaar speelt en onzuiver is en vaak is dit niet goed te verhelpen omdat dan de hals verkeerd in de kast steekt --0,25 graad is al funest-- ook al schermen ze dan in de winkels met lagere of hogere kambeentjes en wat dies meer) Ook kampen goedkope instrumenten met een slechte constructie zodat naarmate het instrument ouder wordt, de kwaliteit achteruit holt (kromme halzen).
Een goedkope gitaar heeft vaak een triplex kast met als resultaat een slecht en dodelijk saai geluid zodat de speler niet het plezier heeft van een mooie klank. (hoe beter je instrument klinkt, hoe beter je alles hoort, hoe beter je gaat/moet spelen).
Een goedkope gitaar is vaak ook erg lastig om te stemmen. Je leraar zal dan in de les steeds veel tijd hieraan kwijt zijn. Dit gaat dan ten koste van de lestijd en dat maakt je goedkope gitaar dan toch eigenlijk best wel weer een dure gitaar...

Duurkoop is goedkoop
Een iets duurdere/betere gitaar is behoorlijk waardevast en zal --afhankelijk van het aantal krassen en butsen-- minstens de helft van de nieuwwaarde moeten opbrengen zo niet twee-derde. (een aantal jaren geleden heb ik een instrument van mij --een handgebouwde luit, andere prijsklasse dat dus wel-- voor méér dan de nieuwprijs verkocht, in overeenstemming met de koper die eigenlijk nog steeds een koopje had)

Een kleinere gitaar of direct een grote?
Een te grote gitaar is funest voor iedere leerling. Net zoals het niet te doen is om te leren fietsen op een fiets die te groot is en je net niet bij de trappers kunt. Jammer genoeg is dat bij de gitaar niet zo makkelijk te zien. Een ezelsbrug is om de elleboog op de kast van de gitaar te zetten naast de hals. Met de vingertoppen moet je dan makkelijk bij de onderste stemknoppen kunnen komen. Als ik dit zelf doe met een gitaar voor volwassenen kom ik zelfs bij de bovenste knoppen. Maar de lakmoesproef is toch gewoon gaan zitten met de gitaar in de juiste houding en het laten beoordelen door de gitaarleraar of een verkoper met verstand van zaken. Over het algemeen kun je rond je 12e een "grote" gitaar aan voor die tijd hangt het er maar net vanaf hoe groot je bent. Ook voor kleine gitaren geldt: hoe beter het instrument hoe langer het meegaat en hoe makkelijker je je instrument kunt doorverkopen. Een goed instrument verkoop je met gemak binnen één jaar door voor minstens de helft tot twee derde van de nieuwwaarde afhankelijk van de (uiterlijke) staat.

Je gitaar doorverkopen of juist een tweede hands aanschaffen?
Probeer altijd een koop af te sluiten onder voorwaarde dat de gitaardocent het instrument goedkeurt! Ook hier geld weer de wet dat kwaliteit zich niet verloochend. Een goede gitaar is redelijk waardevast. Wel is het zo dat het uiterlijk van de gitaar een belangrijke rol speelt bij de prijsbepaling (terwijl dit geen invloed heeft op de klank). Wees daarom zuinig op je instrument. Een goede gitaar die een paar jaar oud is kan makkelijk de helft tot twee-derde opbrengen van de nieuwprijs. Voor een goedkope tweede-hands gitaar geef ik persoonlijk nooit meer dan € 15,00 uit en zo'n gitaar gebruik ik dan niet om er op te spelen maar als uitprobeergitaar, speelgitaar (in de zandbak) of aan de muur (ook buiten). Zie ook hierboven: Duurkoop is goedkoop

De naden
Een klassieke gitaar is in zijn geheel gelijmd: er zit dus geen schroef of spijker in. Controleer daarom altijd of alle naden wel goed sluiten voor die van de hak (waar de hals overgaat in de kast) en de kam (het stukje hout waar de snaren op het bovenblad bevestigd zijn) dit zijn de zwakste plekken van iedere gitaar en zullen het eerste loslaten. Als dat zo is kan het instrument vaak hersteld worden overleg dit met een reparateur voordat je het instrument aanschaft. Vaak zal het echter de aanleiding zijn om een instrument niet te kopen!

Massief bovenblad
Het bovenblad van de gitaar bepaalt voor een belangrijk deel de klank van de gitaar. Voor goedkopere instrumenten wordt meestal triplex gebruikt. Je kunt dit zelf makkelijk zien aan de rand van het klankgat. Het klankgat is eigenlijk een uitgezaagd gat in het bovenblad. Je kijkt op die plek naar de smalle zijkant van het gat en zie dan dus de zijkant van het bovenblad. Let nu op of je de nerf ziet doorlopen of dat je verschillende lagen hout ziet. Het woord zegt het al, triplex bestaat uit drie verschillende lagen hout dat op elkaar is geplakt. Een massief bovenblad is duurder maar klinkt veel beter dan triplex. Daarom hebben alle goede gitaren een massief bovenblad.

Ik ben links moet ik nou ook een linkshandige gitaar aanschaffen?
Er zijn gitaren voor linkshandigen en er zijn ook een paar beroemde gitaristen die links spelen. Echter veruit de meeste linkshandigen spelen gewoon rechts. Gitaarspelen is geen tennis of schrijven waar je maar één hand gebruikt.Beide handen moeten volkomen nieuwe bewegingen leren een rechtshandige heeft dus met rechts een klein voordeel en de linkshandige heeft links een klein voordeel. Beide soorten zitten dus altijd met één benadeelde en één bevoordeelde hand. In mijn ervaring met linkshandigen levert rechts spelen geen enkel probleem op. Het is eigenlijk gewoon onzin om andersom te spelen. Voor linkshandigen is er bijvoorbeeld ook geen piano waar de toetsen andersom zitten en ook geen toetsenbord met alle cijfers en letters andersom... Speel je toch op een linkshandige gitaar dan loop je tegen veel problemen op. Je kunt niet de snaren op een gitaar zomaar van plaats verwisselen omdat aan de binnenkant het bovenblad niet symetrisch is. De kant waar de bassnaren zitten is echt gemaakt om de bassen zo goed mogelijk te laten horen en dat geld ook voor de hoge snaren. Als je toch de snaren verwisselt, heb je weliswaar een bespeelbaar instrument maar is de klank niet meer optimaal. Dit geld zeker voor betere gitaren. Een volgend probleem is daarom de verkrijgbaarheid van linkshandige gitaren. Die is namelijk zeer minimaal. In de gemiddelde winkel zijn maximaal 3 gitaren op de 20 linkshandig. Totaal geen keuze dus. Het zal je verbazen op welke vreemde plaatsen je de gitaar tegenkomt. Dus als je geen instrument voorhanden hebt, bijvoorbeeld op vakantie of op school (daar heb ik vroeger vele tussenuren doorgebracht met geleende gitaren) kom je er altijd wel één tegen. 99 van de 100 keer is die rechtshandig, en sta je als linkshandige gitarist beteuterd te kijken!
NIET DOEN DUS!!!

Typen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snaardrum Tatelaarweg 26 Didam Tel. 0316-341689 E-mail: jos@snaardrum.nl